Vôňa jazmínovej ryže je nezameniteľná. Niekomu pripomína čerstvé pukance, iným zase vôňu exotického listu pandanu. Túto úžasnú ryžu z juhovýchodnej Ázie si najlepšie vychutnáte čerstvo uvarenú. Poďme sa teda o nej dozvedieť niečo viac a ako ju správne pripraviť.
Čo je jazmínová ryža?
Jazmínová ryža, tiež známa ako thajská voňavá ryža, je populárny druh dlhozrnnej ryže, ktorá sa primárne pestuje v Thajsku. Je známa svojou kvetinovou arómou, pripomínajúcou jazmínové kvety. Je to jej prirodzená vôňa. Má orechovú príchuť a jemnú lepkavú textúru, ktorá sa hodí ako príloha ku kari a restovanej zelenine. Používa sa tiež na výrobu slávnej thajskej kokosovo-mangovej lepkavej ryže.
Jazmínovú ryžu pochádzajúcu z Thajska, Vietnamu alebo Kambodže si môžete kúpiť vo väčšine supermarketov, ale aj v e-shopoch. Existujú jej hybridné verzie, ale je lepšie kúpiť si dovezenú odrodu, aby ste získali dokonalú voňavú thajskú ryžu.
Typy jazmínovej ryže
Na trhu sú k dispozícii tri druhy jazmínovej ryže:
Biela jazmínová ryža: Táto odroda ryže sa spracováva rafinovaním. Sú to biele ryžové zrná bez otrúb a klíčkov.
Hnedá jazmínová ryža: Je to zdravší variant tej bielej. Obsahuje vitamíny A aj B. Vďaka prítomnosti gamma oryzanolu môže dokonca znižovať hladinu cholesterolu.
Čierna jazmínová ryža: Známa tiež ako zakázaná ryža, bola kedysi ponúkaná iba šľachticom a kráľom. Je nabitá antioxidatmi. Obsahuje aj vlákninu a je bohatá na železo.
Nutričné hodnoty
Štvrtina šálky nevarenej jazmínovej ryže (výťažok 3/4 šálky varenej ryže) obsahuje 160 kalórií, 36 gramov sacharidov a 3 gramy bielkovín. Jej glykemický index je 68 – 80, čo nemusí byť pre ľudí s cukrovkou prospešné, pretože môže spôsobiť prudký nárast cukru. Jeho konzumácia s inými potravinami s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny však môže pomôcť znížiť glykemický index jedla.
Hnedá ryža je vždy lepšou a zdravšou voľbou v porovnaní s bielou ryžou kvôli jej extra dávke vlákniny. Niekoľko štúdií preukázalo, že hnedá jazmínová ryža obsahuje vysoké množstvo zlúčenín nazývaných γ-orzanol. Táto zlúčenina môže pomôcť zvýšiť športový výkon a znížiť hladinu cholesterolu.
Jazmínová ryža obsahuje:
- bielkoviny
- vitamíny skupiny B
- minerály: železo, draslík, fosfor
- je bezlepková
- neobsahuje nijaký tuk
- nelúpaná obsahuje aj vlákninu a antioxidanty
Je vhodná pri týchto zdravotných problémoch
- znižuje cholesterol
- prospieva tráveniu
- účinná pri žlčníkovej a žalúdočnej diéte
- znižuje teplotu a zápalové procesy
- má odvodňujúci efekt
- je prevenciou pred ochorením obličkových kameňov
- zlepšuje niektoré kožné choroby, napr. psoriázu
Ako variť jazmínovú ryžu?
Ryžu nasypte do sitka a poriadne ju prepláchnite. Nechajte odkvapkať. Prepláchnutú ryžu nasypte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Na 1 hrnček ryže použite 1,5 hrnčeka vody. V Ázii ryžu nesolia, ale ak preferujete slanú chuť ryže, osoľte ju. Po zaliatí vodou ryžu premiešajte tak, aby sa odlepila od dna a priveďte ju do varu.
Potom ju už nemiešajte a nechajte ju pomaly variť pod pokrievkou asi 10-15 minút. Po tomto čase ju odstavte z ohňa, dajte preč pokrievku, prikryte utierkou a znova zakryte pokrievkou. Nechajte však malý otvor, aby mohla ryža „dýchať“. Takto by mala odstáť ešte 10 minút. Pred podávaním ju jemne prekyprite vidličkou.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Čo je jazmínová ryža a ako ju uvariť?