Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g zemiakov varených v šupke
- 1 PL soli
- 21 g čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 3 ks stredne veľkej cibule
- 3 PL bravčovej masti
- 1 vajce
- Na posypanie: sezam, rasca…
Postup:
Deň vopred si uvaríme zemiaky a usmažíme na masti cibuľku do zlatista, posolíme.
Na druhý deň si z vlažného mlieka, droždia a cukru si urobíme kvások. Múku preosejeme, spojíme s kváskom a vypracujeme vláčne cesto, v prípade potreby prilejeme ešte mlieko. Cesto necháme prikryté kysnúť na teplom mieste cca 30 minút.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Potrieme ho 1/3 smaženej cibuľky s masťou a posypeme 1/3 najemno postrúhaných zemiakov.
Cesto poskladáme ako obálku a necháme ďalších 15 minút kysnúť. Prekladanie a potieranie s posypaním zemiakov robíme 3 krát.
Nakoniec cesto vyvaľkáme a vykrajujeme pagáče, ktoré potrieme rozšľahaným, posoleným vajíčkom a posypeme podľa chuti – sezamovým semienkom alebo rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov cca 15-20 minút.
Dobrú chuť!
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Zemiakové pagáče s cibuľkou