eReport.sk
Foto: pixabay

Zdravý spôsob varenia: Vedci radia ako si pripraviť ryžu bez karcinogénov!


Ryža patrí k neodmysliteľnej prílohe k jedlám a s jej prípravou má skúsenosť zrejme každá slovenská domácnosť. Málokto vie, že ryža často pochádza z oblastí s kontaminovanou vodou a tým pádom všetky závadné látky môže priniesť k vám do kuchyne. Vedci z univerzity v Sheffielde však našli spôsob ako počas prípravy tejto suroviny možno odstrániť z ryže nebezpečný karcinogén a zároveň v nej uchovať živiny.

Arzén v ryži

Problém výskytu arzénu v ryži súvisí podľa vedcov so zlou kvalitou vody v oblastiach odkiaľ sa ryža dováža. „Zdravšiemu“ spôsobu varenia ryže predchádzal iný výskum, podľa ktorého polovica ryže spotrebovanej vo Veľkej Británii prekročila predpisy Európskej komisie týkajúce sa hladín arzénu v ryži určených na konzumáciu pre kojencov alebo malé deti.


Vedci našli spôsob ako ryžu zbaviť nebezpečného arzénu. Foto: Pixabay

Ako uvádza portál Scitech Daily, vedci sa preto zamerali na nový spôsob prípravy ryže, ktorý pri varení viac ako 50 percent prirodzene sa vyskytujúceho arzénu v hnedej ryži a 74 percent v prípade bielej ryže. Dôležitým poznatkom vedcov je zistenie, že táto nová metóda neznižuje obsah mikroživín v ryži.

Vedci v rámci štúdie testovali rôzne spôsoby varenia ryže, aby sa pokúsila znížiť obsah arzénu. Z niekoľkých pokusov zistili, že najúčinnejší spôsob varenia ryže je takzvaná metóda „predvarenia“. Týmto spôsobom sa podarilo odstrániť arzén pri zachovaní väčšiny výživných látok vo varenej ryži.

Postup je nasledovný: Na úvod nalejte do hrnca štyri šálky vody pre každú šálku pripravovanej ryže a prevarte ju. Pridáme ryžu a povaríme ju ďalších päť minút. Po piatich minútach vylejeme z hrnca vodu s obsahom arzénu a nalejeme čistú vodu v pomere dve šálky vody na každú šálku pripravovanej ryže. Napokon klasicky varíme ryžu na miernom alebo strednom ohni kým neabsorbuje všetku vodu.

Karcinogén skupiny 1

Zbaviť sa nadbytočného arzénu je potrebné z niekoľkých dôvodov. Túto látku klasifikuje Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny ako karcinogén skupiny 1. Je rozpustný vo vode a preto sa hromadí v ryži, ktorá sa pestuje na zaplavených poliach viac ako iné obilniny. Výskyt arzénu ovplyvňuje takmer každý orgán v tele a môže spôsobiť kožné lézie, rakovinu, cukrovku a pľúcne choroby.

Ako pripomína portál, že ryža akumuluje asi desaťkrát viac arzénu ako iné obilniny. V zrnách ryže je arzén koncentrovaný vo vonkajšej otrubovej vrstve. To znamená, že hnedá ryža (nemletá alebo neleštená ryža, ktorá si zachováva svoje otruby) obsahuje viac arzénu ako biela ryža. Proces mletia síce odstráni arzén z bielej ryže, ale tiež 75-90% jej živín.

„Pre spotrebiteľov ryže je to vynikajúca správa. Obyvateľstvo má skutočné obavy z konzumácie ryže v dôsledku arzénu. Predchádzajúce štúdie ukázali, že varenie ryže v prebytočnej vode by mohlo odstrániť arzén, problémom však je, že tiež odstraňuje živiny.

Naším cieľom bolo optimalizovať metódu na odstránenie arzénu pri zachovaní maximálneho množstva výživných látok vo varenej ryži,“ uviedol autor štúdie Manoj Menon.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Zdravý spôsob varenia: Vedci radia ako si pripraviť ryžu bez karcinogénov!