eReport.sk
Foto: shutterstock

Zamrazenie je skvelý spôsob, ako šetriť jedlom. Viete, ako dlho môžu byť potraviny v mrazničke?


Všetci sa spoliehame na naše mrazničky – od skladovania mrazenej zeleniny, cez potraviny na prípravu jedál až po zvyšky z nedeľného obeda. Kedy ste sa v nej ale naposledy prehrabali a urobili poriadny audit, čo tam máte vlastne zamrazené? Možno je teraz ten správny čas sa na to pozrieť. Mohlo by vám to ušetriť peniaze na nákup potravín, ktoré potrebujete na prípravu obeda. A ak vaša mraznička potrebuje odmraziť, bude to oveľa lepšie, ak nie je preplnená.

Ak nechám potraviny v mrazničke dlhšie, môžem ich použiť?

Potraviny nemôžu byť skladované v mrazničke večne. Mäso by sa malo spotrebovať do troch mesiacov a chlieb vydrží tri až šesť mesiacov. Ak ho tam necháte dlhšie, jedlo bude stále bezpečné, ale stráca na kvalite. Farba, chuť a textúra sa začnú zhoršovať.

Dobré návyky

Mrazničky fungujú po naplnení efektívnejšie. Dávajte však pozor, aby ste ich neprepĺňali, pretože vzduch musí ľahko cirkulovať, aby sa udržiavala teplota. Do mrazničky nikdy nedávajte teplé jedlá, pretože by to spôsobilo zvýšenie teploty. Pri zmrazovaní väčšieho množstva použite nastavenie „rýchle zmrazovanie“, ak ho spotrebič má.

Foto: shutterstock

Pred zmrazením potraviny zabaľte do uzatváracích vreciek, aby ste predišli kontaktu s vlhkosťou alebo studeným vzduchom a aby potraviny nenapáchli inými potravinami. Takýmto spôsobom vám v mrazničke vydržia dlhšie. Na varené jedlo používajte uzatváracie nádobky. Dobre sa na seba ukladajú a zaberú menej miesta. Pri zmrazovaní tekutín myslite nato, že sa obsah zväčší, takže nenapĺňate nádoby úplne po vrch. Potraviny, ktoré by sa mohli zmrazením spojiť, rozdeľte pergamenovým papierom, fóliou alebo mraziacim papierom. Vždy si nádobky označte štítkom s obsahom, dátumom a množstvom, poprípade počtom porcií.

Ako dlho môžem uchovávať jednotlivé potraviny v mrazničke?

Ako dlho môžete uchovávať potraviny v mrazničke. Foto: ereport/freepng.com

Ako správne potraviny rozmraziť

Zamrazenie je iba polovica úspechu. Ak sa budete riadiť týmito krokmi, nezničíte perfektne zmrazené jedlo rozmrazovaním.

Foto: shutterstock
  • Nikdy opäť nezmrazujte varené jedlo, ktoré ste už rozmrazili. Surové rozmrazené potraviny môžete opäť zmraziť iba ak ste ich tepelne upravili
  • Pri rozmrazovaní by ste sa mali riadiť pokynmi od výrobcu, ak sú uvedené
  • Nikdy nenechávajte rozmraziť jedlo na teplom mieste. Ideálne je, nechať ho rozmraziť v chladničke, alebo chladnej komore, voľne ho zakryte a pred varením ho nechajte úplne rozmraziť. Krátko po rozmrazení ho uvarte
  • Ak chcete rozmraziť mäso, položte ho na tanier alebo do misky, aby zachytávali šťavu, a vždy ho vložte do spodnej časti chladničky. Malé kúsky by sa mali rozmraziť asi za šesť hodín, kurča do dvanásť hodín, rozmrazenie väčších kusov, napríklad hus, morka môžu trvať až 48 hodín
  • Mrazené mäso v chladničke by malo byť vždy zakryté, aby sa predišlo akejkoľvek krížovej kontaminácii
  • Pri rozmrazovaní v mikrovlnnej rúre použite funkciu rozmrazovanie, čím sa zabezpečí, že sa vonkajšia strana nebude variť. Rozmrazované jedlo občas rozdeľte, alebo premiešajte. Nezabudnite ho potom okamžite uvariť

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Zamrazenie je skvelý spôsob, ako šetriť jedlom. Viete, ako dlho môžu byť potraviny v mrazničke?