Tartaletky – alebo ako sme v minulosti hovorili košíčky – sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Je možné ich pripraviť na viacero rôznych spôsobov a bezpochyby ozdobia každý podnos s vianočným pečivom. V tomto predvianočnom vydaní sme si pre vás pripravili recept na malinovo – čokoládovú verziu týchto chutných koláčikov.
Na cesto potrebujeme:
-500g hladkej múky
-200g práškového cukru
-250g masla
-2ks vajíčok
-strúhanú citrónovú kôru
Ganache:
-750ml smotany na šľahanie 40%
-550g kvalitnej tmavej čokolády
-2 PL medu
-2 ČL mletej škorice
-malinový džem
Na ozdobu:
-mrazom sušené maliny
-hoblinky sušeného kokosu
-cukrové vločky
Postup:
Z preosiatej múky, cukru, masla, vajíčok a strúhanej citrónovej kôry vypracujeme cesto a necháme aspoň na hodinu odležať v chladničke. Kovové košíčky vyplníme ručne cestom v tenkej vrstve alebo cesto vyvaľkáme a vykrojíme kolieska (väčšie o 1-2 cm ako kovové košíčky). Tie vložíme do foriem a nerovnosti krejov zarežeme ostrým nožom. Následne cesto na dne každej formičky popicháme vidličkou. Pozor – na to určite nezabudnite, lebo inak ich nevyklopíte! Pečieme na 180 stupňov asi 10 minút, kým cesto nemá zlatistú farbu. Opatrne ešte teplé košíčky vyklopíme z formičiek. Po vychladnutí dáme do každého košíčka 1 ČL malinového džemu. Keď trochu stuhne košíček až po okraj zalejeme polevou „ganache“ (najlepšie cez cukrárske vrecúško). Tú si pripravíme tak, že necháme zohrať smotanu (pozor, nie zovrieť!) a do ešte horúcej smotany pridáme nalámanú čokoládu, med a škoricu. Všetko dôkladne premiešame.
Keď je čokoládová ganache v košíčkoch trochu vychladnutá, no nie úplne stuhnutá, posypeme každý košíček rozdrvenými, mrazom sušenými malinami a hoblinkami sušeného kokosu. Pre dodanie vianočnej verzie môžete dozdobiť cukrovými vločkami, ktoré vytvoria pekný kontrast s tmavou čokoládou. Dobre uskladnené tartaletky na chladnom a tmavom mieste majú trvanlivosť približne 2 týždne.
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Vianočné malinové tartaletky