eReport.sk
Malinové tartaletky, foto redakcia eReport Trnava
Malinové tartaletky, foto redakcia eReport Trnava

Vianočné malinové tartaletky


Tartaletky – alebo ako sme v minulosti hovorili košíčky – sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Je možné ich pripraviť na viacero rôznych spôsobov a bezpochyby ozdobia každý podnos s vianočným pečivom. V tomto predvianočnom vydaní sme si pre vás pripravili recept na malinovo – čokoládovú verziu týchto chutných koláčikov.

Na cesto potrebujeme:

-500g hladkej múky

-200g práškového cukru

-250g masla

-2ks vajíčok

-strúhanú citrónovú kôru

Ganache:

-750ml smotany na šľahanie 40%

-550g kvalitnej tmavej čokolády

-2 PL medu

-2 ČL mletej škorice

-malinový džem

Na ozdobu:

-mrazom sušené maliny 

-hoblinky sušeného kokosu 

-cukrové vločky

Postup:

Z preosiatej múky, cukru, masla, vajíčok a strúhanej citrónovej kôry vypracujeme cesto a necháme aspoň na hodinu odležať v chladničke. Kovové košíčky vyplníme ručne cestom v tenkej vrstve alebo cesto vyvaľkáme a vykrojíme kolieska (väčšie o 1-2 cm ako kovové košíčky). Tie vložíme do foriem a nerovnosti krejov zarežeme ostrým nožom. Následne cesto na dne každej formičky popicháme vidličkou. Pozor – na to určite nezabudnite, lebo inak ich nevyklopíte! Pečieme na 180 stupňov asi 10 minút, kým cesto nemá zlatistú farbu. Opatrne ešte teplé košíčky vyklopíme z formičiek. Po vychladnutí dáme do každého košíčka 1 ČL malinového džemu. Keď trochu stuhne košíček až po okraj zalejeme polevou „ganache“ (najlepšie cez cukrárske vrecúško). Tú si pripravíme tak, že necháme zohrať smotanu (pozor, nie zovrieť!) a do ešte horúcej smotany pridáme nalámanú čokoládu, med a škoricu. Všetko dôkladne premiešame. 

Keď je čokoládová ganache v košíčkoch trochu vychladnutá, no nie úplne stuhnutá, posypeme každý košíček rozdrvenými, mrazom sušenými malinami a hoblinkami sušeného kokosu. Pre dodanie vianočnej verzie môžete dozdobiť cukrovými vločkami, ktoré vytvoria pekný kontrast s tmavou čokoládou. Dobre uskladnené tartaletky na chladnom a tmavom mieste majú trvanlivosť približne 2 týždne. 

Zdroj: eReport Trnava

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Vianočné malinové tartaletky

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Aktuálne