Bielou sobotou sa končí pôst. Ľudia sa počas nej venujú, respektíve venovali rôznym tradíciám aj vareniu a pečeniu obradných jedál. V mnohých regiónoch nesmie na stole chýbať šunka či údené mäso s chrenom. Pripomenuli to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Informuje TASR.
Koláče, kyslá polievka a údené mäso
„Na Bielu sobotu sa zvyčajne pečú koláče a konzumuje sa napríklad kyslá polievka z vývaru z údeného mäsa, zahustená vajcom alebo cestovinou. V mnohých regiónoch sa podáva šunka, klobásky, huspenina, údené mäso s chrenom. Na večeru sa pripravoval aj kyseľ, kapustnica varená s hríbmi, korením, cesnakom a zápražkou,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.
Mohlo by vás zaujímať:
Podávať sa zvyknú aj makové alebo bryndzové opekance. Medzi sladkými dobrotami majú podľa úradu popredné miesto kysnuté koláče, záviny, pletence a mazanec plnený tvarohom. „Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani baranček z kysnutého alebo treného cesta, ozdobený cukrom, jarnou zelenou vetvičkou a mašľou,“ dodal.
Biela sobota bola považovaná za šťastný deň na sadenie a siatie. Ľudia využívali čas v rámci nej aj na pletenie korbáčov či zdobenie vajíčok. Tradične tiež stavali a zapaľovali vatry. „Podvečer, keď vatry dohoreli, na pole kládli kríže z ohorených drievok a popol z posvätného ohňa sypali na lúky,“ ozrejmil RÚVZ Bratislava.
Zdroj: TASR
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Veľká noc: Bielou sobotou sa končí pôst, ľudia mávajú na stole tradičné jedlá