eReport.sk
Ilustračná snímka, foto:gettyimages

Zdravie: Stareckej demencii možno predísť, aj lepšou stravou


Príliš častá konzumácia upraveného červeného mäsa (napr. slanina, saláma, klobása) je spojená so zvýšeným rizikom, že človek bude trpieť stareckou demenciou.

Vyplýva to z rozsiahlej štúdie, počas ktorej vedci sledovali 100 tisíc ľudí počas štyroch dekád ich života. Spracované červené mäso je pritom rizikovým faktorom pre vznik niektorých druhov rakoviny aj cukrovky typu II.

Strašiak menom demencia

V rovnakom čase článok v prestížnom medicínskom časopise Lancet upozorňuje, že až polovica prípadov vzniku stareckej demencie ide na vrub životnému štýlu a možno sa jej teda do veľkej miery vyhnúť. Podstatné je dodržiavať najmä rôzne zásady zdravého životného štýlu, vrátane zdravej stravy a dostatku pohybu.

Demencia je pritom pomaly epidémiou moderného veku, ak nedôjde k zmenám v tom, ako žijú najmä ľudia v bohatších krajinách, do roku 2050 budeme mať na planéte 150 mil. ľudí s demenciou.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. Boris Susko - minister spravodlivosti zdroj: fb
  2. lesný požiar v chorvátskom Tučepi
  3. Kolíkovej právny štát

Tieto závery sú v súlade aj s inými dlhodobými pozorovaniami životného štýlu. Ľudí, a nielen odborníkov, napríklad už dlhšie fascinuje fenomén „modrých zón“. To sú tie lokality, kde sa ľudia dožívajú výrazne vysokého veku. Navyše sa ho dožívajú v pomerne dobrom zdraví.

Pri bližšom pozorovaní životného štýlu daných ľudí (v Európe napríklad na gréckom ostrove Ikaria) je takmer vždy záverom, že za zdravo stráveným vyšším vekom (vrátane častej sexuálnej aktivity) je zrejme najmä dostatok pohybu, vyhýbanie sa stresu, celkovo striedmy životný štýl, a strava bohatá na zeleninu.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Zdravie: Stareckej demencii možno predísť, aj lepšou stravou

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Dnes…

Aktuálne