Posúch, podplamenník, báleš…každý ho volá podľa regiónu inak, ale stále je to náš tradičný kysnutý koláč. Môže byť slaný, či sladký, posýpke a fantázii sa medze nekladú.
Ingrediencie:
- 250g hladkej múky
- 250g polohrubej múky
- ½ kocky kvasníc
- 1 ČL kryštálového cukru
- Vlažné mlieko
- 0,5 dlc oleja
- 2x 250g kyslej smotany
- Soľ, vegeta – podľa chuti
Postup
Do asi 2 dcl teplého (nie horúceho) mlieka dáme cukor a rozdrvíme ½ kocky kvasníc. Zamiešame. Vo veľkej mise zmiešame hladkú a polohrubú múku a asi 1 ČL soli. Keď sa začne robiť kvások (bublinkuje a kvasnice sa akoby rozpúšťajú), nalejeme ho k múke. Prilejeme ešte vlažné mlieko (približne 2dcl, ale treba odsledovať konzistenciu cesta, aby nebolo príliš tuhé ani príliš tekuté). Cesto v mise vymiesime. Môžete použiť kuchynský robot alebo cesto miesiť klasicky ručne. Keď sa začne oddeľovať od okraja misy a je kompaktné, máme cesto pripravené na ďalšie kysnutie. Posypeme ho trochou hladkej múky, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť cca 30 minút.
Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a preložíme na vymastený plech. Mne vyšli 2 plechy s rozmerom 30x40cm, záleží aký hrubý báleš chcete. V mise vymiešame kyslú smotanu, soľ a vegetu a potrieme cesto. Ak máte radi, môžete navrch poukladať plátky cibule a slaninky. Necháme zohriať rúru na 180 stupňov (so zapnutým ventilátorom). Koláč na plechu zatiaľ ešte trochu kysne, kým sa ohreje rúra. Pečieme ho približne 20 minút, keď začne rozvoniavať a má svetlo-hnedý okraj, je hotový.
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Smotanový báleš