eReport.sk
Smotanový báleš, foto redakcia eReport Trnava
Smotanový báleš, foto redakcia eReport Trnava

Smotanový báleš


Posúch, podplamenník, báleš…každý ho volá podľa regiónu inak, ale stále je to náš tradičný kysnutý koláč. Môže byť slaný, či sladký, posýpke a fantázii sa medze nekladú.

Ingrediencie:

  • 250g hladkej múky
  • 250g polohrubej múky
  • ½ kocky kvasníc
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • Vlažné mlieko
  • 0,5 dlc oleja
  • 2x 250g kyslej smotany
  • Soľ, vegeta – podľa chuti

Postup

Do asi 2 dcl teplého (nie horúceho) mlieka dáme cukor a rozdrvíme ½ kocky kvasníc. Zamiešame. Vo veľkej mise zmiešame hladkú a polohrubú múku a asi 1 ČL soli. Keď sa začne robiť kvások (bublinkuje a kvasnice sa akoby rozpúšťajú), nalejeme ho k múke. Prilejeme ešte vlažné mlieko (približne 2dcl, ale treba odsledovať konzistenciu cesta, aby nebolo príliš tuhé ani príliš tekuté). Cesto v mise vymiesime. Môžete použiť kuchynský robot alebo cesto miesiť klasicky ručne. Keď sa začne oddeľovať od okraja misy a je kompaktné, máme cesto pripravené na ďalšie kysnutie. Posypeme ho trochou hladkej múky, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť cca 30 minút.

Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a preložíme na vymastený plech. Mne vyšli 2 plechy s rozmerom 30x40cm, záleží aký hrubý báleš chcete. V mise vymiešame kyslú smotanu, soľ a vegetu a potrieme cesto. Ak máte radi, môžete navrch poukladať plátky cibule a slaninky. Necháme zohriať rúru na 180 stupňov (so zapnutým ventilátorom). Koláč na plechu zatiaľ ešte trochu kysne, kým sa ohreje rúra. Pečieme ho približne 20 minút, keď začne rozvoniavať  a má svetlo-hnedý okraj, je hotový. 

Zdroj: eReport Trnava

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Smotanový báleš

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre