Pažítka je najmenším členom rodu cibule. Má schopnosť posilniť zdravie srdca a kostí, regulovať trávenie, zlepšovať videnie a posilňovať imunitný systém.
Čo je pažítka
Pažítka je najemnším členom rodu cibule. Má široké využitie a výhody pre ľudské zdravie. Táto bylina (väčšinou sa tak používa) je rozšírená po celom svete, pretože sa stala veľmi obľúbenou v kulinárstve. Jej stonky sú dlhé a duté. Bežne sa krájajú na malé kúsky a pridávajú sa do polievok, omáčok, šalátov, zemiakov a zemiakových jedál….Škála jej využitia je naozaj široká. Jej chuť nie je taká výrazná ako chuť cibule. Je však obľúbená aj kvôli zdravotným benefitom.
Problémy s trávením
Allylsulfidy a ďalšie jedinečné organické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v pažítke, poskytujú telu podobné výhody ako cesnak a môžu účinne zmierniť tráviace ťažkosti. Ďalej má prirodzené antibkteriálne vlastnosti, ktoré dokážu eliminovať širokú škálu baktérií, ktoré môžu spôsobovať tráviace ťažkosti.
Podporuje činnosť srdca
Jednou z najdôležitejších organických zlúčenín, ktoré sa v pažítke nachádzajú je alicín, ktorý je v poslednej dobe spájaný so znižovaním zlého cholesterolu v tele a so zlepšením zdravia srdca. Je tiež prospešný na zníženie krvného tlaku.
Pažítka má široké využitie v kulinárstve. Výborná je však aj s chlebom. – Foto: Shutterstock
Posilňuje imunitu
V pažítke sa nachádzajú aj dôležité živiny. Vysoká hladinu vitamínu C v tejto rastlinke pomáha zvyšovať účinnosť imunitného systému stimuláciou tvorby bielych krviniek a stimuláciou tvorby kolagénu, ktorý je nevyhnutnou súčasťou pri vytváraní nových krvných ciev, buniek, tkanív a svalstva.
Zlepšuje zdravie kostí
V pažítke sa nachádza široká škála vitamínov a minerálov, ale jedným z najdôležitejších je určite vitamín K. Je to živina, ktorá sa v bežných potravinách príliš nenachádza. Vitamín K je veľmi dôležitý pri udržiavaí hustoty a celistvosti kostí. Ako starneme, naša minerálna hustota kostí začína klesať, čo vedie k stavom ako je osteoporóza a zápaly svalov ako je artritída.
Zlepšuje zrak
Karotény nachádzajúce sa v pažítke, konkrétne luteín a zeaxatín, sú priamo zodpovedné za zníženie oxidačného stresu v očnom systéme a za oddialenie výskytu katarakty v oku. Pomáhajú tiež spomaľovať alebo predchádzať makulárnej degenerácii a udržiavajú vaše oči zdravé až do vysokého veku.
Pomáha predchádzať vrodeným chybám
Ďalšia zo základných živín v pažítke je kyselina listová, ktorá je nevyhnutná pre tehotné ženy, ktoré chcú zabezpečiť zdravý vývoj svojho dieťaťa. Táto kyselina predchádza poruchám neurálnej trubice u novorodencov. Pažítka je pre budúce mamičky bohatým zdrojom kyseliny listovej.
Veľkou výhodou pažítky je aj to, že sa dá pestovať doma v kvetináči a vždy ju máte po ruke. – Foto: shutterstock
Detoxikuje telo
Pažítka má mierne močopudné vlastnosti a v kombinácii s ďalšími účinkami voľných radikálov je skvelým prostriedkom na detoxikáciu tela. Stimuláciou močenia môže pomôcť telu zbaviť sa prebytočných toxínov, solí, vody a dokonca aj tukov, udržiavať plynulý chod orgánových systémov a vylučovať všetky látky, ktoré by nám mohli škodiť.
Pažítka sa zvyčajne nepovažuje za alergénnu látku a existuje len veľmi málo správ o negatívnych reakciách. Avšak nadmerné množstvo pažítky s vysokou koncentráciou silných organických zlúčenín môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Ak ste alergický na cibuľu, pred pridaním pažítky do bežnej stravy sa poraďte s lekárom.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Pažítka – malá sestra cibule plná vitamínov