Konzumácia tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, a to ani v prípade, že pochádza od zvierat infikovaných vírusom slintačky a krívačky (SLAK). Výrobky z pasterizovaného mlieka, ako sú jogurt, sušené mlieko, dojčenská výživa a ďalšie produkty z neho, taktiež podľa súčasných poznatkov nepredstavujú riziko pre ľudské zdravie. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, píše TASR.
Tepelné procesy eliminujú vírusy v mliečnych výrobkoch
Veterinári zdôrazňujú, že pasterizácia výrazne znižuje množstvo vírusov v mlieku. Pri tejto tepelnej úprave sa teplota 72 stupňov Celzia počas 15 sekúnd znižuje prítomnosť infekčného vírusu až 10 000- až 100 000-krát. Podobné tepelné procesy sú bežné aj pri výrobe mliečnych výrobkov, ako je sušené mlieko či dojčenské mlieka. Tieto procesy, ako aj tepelná inaktivácia, ešte viac znižujú riziko prítomnosti vírusu v produktoch.
Nepasterizované mlieko môže byť nebezpečné: Riziko nákazy a vedecké poznatky
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) však upozorňuje, že nepasterizované mlieko môže zvýšiť riziko nákazy slintačkou a krívačkou. Aj keď vedecké štúdie naznačujú, že ochorenie u ľudí je veľmi zriedkavé, infekcia môže nastať v prípade intenzívneho kontaktu s infikovanými zvieratami alebo konzumácie silne kontaminovaného nepasterizovaného mlieka. Doteraz neboli zaznamenané žiadne prípady nákazy z pasterizovaných produktov.
Zdroj: tasr
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Pasterizácia znižuje riziko slintačky a krívačky: Mlieko a vírusy pod drobnohľadom