eReport.sk

Ovocie: čo ste možno o ňom (ne)vedeli

Pomoc pri trávení

Foto: shutterstock

Vláknina v ovocí podporuje tráviaci proces v tele. Šupka niektorých druhov ovocia je tiež bohatá na vlákninu, ktorá prispieva k správnemu tráveniu a vylučovaniu vášho tela a súčasne vás chráni pred problémami, ako je zápal žalúdka a zápcha. V niektorých prípadoch je však šupka hrubá, ako napríklad v prípade citrónov, banánov, melónov a pomarančov, a človek ju nemôže konzumovať. V týchto prípadoch má dužina tiež dostatok vlákniny.
Obsah vlákniny v ovocí má nielen vynikajúci laxatívny účinok, ale navyše sa vďaka nemu cítite sýty tým, že do stravy pridáte plnohodnotnú výživu. Vláknina v ovocí tiež prospieva chorobám, ako sú srdcové choroby, znížením hyperlipidémie a hypertenzie, cukrovky a obezity. Vďaka tomuto vláknitému zloženiu majú plody tiež antikarcinogénne vlastnosti a je známe, že bránia rakovine hrubého čreva a bojujú proti poruchám stolice.

Chudnutie

Foto: shutterstock

Akonáhle začnete do svojho jedálnička začleňovať značné množstvo ovocia, zbadáte, že vaša váha je kontrolovaná a vaše zdravie sa zlepšuje. Samotné ovocie však nemôže znížiť vašu váhu. Musíte tiež pravidelne cvičiť.
Jedným z príkladov je liči, ovocie, ktoré je skvelým preháňadlom so zanedbateľným množstvom kalórií a bez nasýtených tukov alebo cholesterolu. Pomáha tiež znižovať nadmernú telesnú hmotnosť. Okrem niekoľkých druhov ovocia, ako sú kokosové orechy, avokádo a olivy, sú ovocie zvyčajne bez tukov.


KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Ovocie: čo ste možno o ňom (ne)vedeli