eReport.sk
Foto: tasr

Otvorili reštaurácie, no stále chcú s vládou rokovať: U nás sa vírus nešíri!

Toto sa dalo čakať. Po tom, čo niektoré reštaurácie a kaviarne oznámili, že aj napriek zákazu otvoria svoje prevádzky, tak aj v utorok spravili. Časť z nich sa však trestom nevyhla. Podľa Miroslava Heredoša, ktorý stojí za iniciatívou Bojujeme za naše gastro, už vyfasovali aj prvé pokuty.

V Košiciach otvorilo svoje dvere zákazníkom asi 40 prevádzok. Pridali sa aj reštaurácie vo Zvolene, Trenčíne, Nových Zámkoch i iných mestách. „Veľká väčšina kaviarní v obchodných centrách mali okamžite kontrolu z hygieny. Niekde boli aj dvakrát. Už to tam pokutujú,“ prezradil pre eReport.sk Heredoš, podľa ktorého chcú týmto protestom upozorniť na problémy gastrosegmentu v súvislosti s protipandemickými opatreniami. „Ostatné segmenty fungujú relatívne normálne a my sme jediný segment, ktorý je kvôli nejakému ego boju Sulíka s Matovičom takto nepríjemne zavretý,“ zdôraznil Heredoš s tým, že ak s nimi začne vláda rokovať, reštaurácie vedia ustúpiť. „Ideálny stav by bol, keby sa normálne začalo so segmentom gastronómie a ich zástupcami jednať o tom, že tá pomoc bude adresnejšia, dostupnejšia, bude naplánovaná na január, február, marec, pretože je vysoko pravdepodobné, že tie reštaurácie budú mať v tom čase stále veľké obmedzenia. A chceme dosiahnuť, aby pomoc bola viac helikoptérová,“ prezradil Heredoš s tým, že by sa tak k štátnej pomoci dostali aj tí prevádzkovatelia, ktorí na to doteraz nemali nárok.

Je to vzbura, tvrdí minister

Iniciatíva však zdvihla zo stoličky viacerých predstaviteľov.  „Je smutné, že to zašlo až tak ďaleko, že je tu takáto obrovská vzbura. Tí, ktorí živia takéto vzbúrenecké postoje by si mali spytovať vlastné svedomie,“ upozornil minister zdravotníctva Marek Krajčí a zároveň varoval všetkých prevádzkarov, ktorí sa rozhodli k „vzbure“ pripojiť. „Hygienici prídu, pozrú, keď bude otvorená prevádzka, tak si veci zaznamenajú spolu s políciou a takýto prevádzkovatelia môžu očakávať vysoké pokuty.“ Heredoš odmieta, že by sa gastropriemysel nejakým spôsobom podieľal na zhoršujúcej sa pandemickej situácii. „Pandemická situácia sa zhoršuje bez ohľadu na to, či sme otvorení alebo zatvorení. Ochorieť môže človek v MHD, v supermarkete, hocikde. Pociťujeme to ako veľkú nespravodlivosť.  Nemyslíme si, že sme šíriteľmi vírusu a nebojíme sa, že by sa šíril v reštauráciách,“ uzavrel Heredoš. K iniciatíve sa pripojili aj niektoré fitnescentrá.

Zdielať / poslať / tlačiť
Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Čítajte viac…

Politika

Správy

Celebrity

Šport