Vyzerá to, že nás čakajú ťažké časy. Čokoláda, káva, avokádo, mandle, ale aj hovädzie mäso, pšenica či zemiaky – to všetko sa môže v budúcnosti stať vzácnym luxusom. Klimatické zmeny totiž zásadne ovplyvňujú pestovanie a produkciu mnohých potravín. Podľa odborníkov môže dôjsť k ich nedostatku skôr, než si myslíme. Upozornili na to Topky.sk.
„Kakaovníky sú veľmi citlivé na klimatické výkyvy. Zvýšené teploty a vlhkosť vytvárajú ideálne podmienky pre šírenie škodcov a húb, s ktorými si stromy nedokážu poradiť,“ informuje časopis Forbes. Výsledkom je znížená produkcia a rast cien. A podľa odborníkov sa situácia bude len zhoršovať.
Káva ako znak luxusu?
Podľa potravinovej futurologičky Morgaine Gayeovej rastúce teploty a meniace sa zrážkové vzorce ohrozujú najmä produkciu kávy v Brazílii a ďalších juhoamerických krajinách. „Farmári už začínajú presúvať svoje plantáže do vyšších polôh alebo menia plodiny, čo znamená, že niektoré oblasti prídu o kávovníky úplne,“ uviedla pre denník Daily Express.
Vedci sa snažia nájsť alternatívy, ako je čakanková káva, laboratórne pestované kávové zrná či nápoje z datlí. No pre milovníkov pravej kávy to nie je dobrá správa. „Vidíme veľký pokrok v laboratórne pestovanom kakaovom masle a fermentovaných čokoládových produktoch,“ dodáva Gayeová. Výrobcovia tiež experimentujú s alternatívami z rohovníka alebo iných strukovín.
Zdroj: Forber, dailyexpress, topky.sk
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Odborníci varujú, že nás čakajú ťažké časy: Niektoré potraviny navždy zmiznú z obchodov