Moravské koláčiky, či syrovníky sú tradičnou slovenskou pochúťkou.
Ingrediencie:
Cesto:
500 g preosiatej hladkej múky
250-300 ml vlažného mlieka
čerstvé droždie
2 lyžice cukru
1 vanilkový cukor
1 vajce
1 dc oleja
štipka soli
Náplň:
250 g hrudkového tvarohu
1 vanilkový cukor
1 vajce
citrónová kôra
Mrvenička:
50 g masla
50 g mletého cukru
80 g hrubej múky
Postup:
Do misy dáme preosiatu múku, štipku soli, vanilkový cukor, vajce, olej a kvások pripravený z droždia, cukru a vlažného mlieka. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť cca 30-45 minút.
Na tvarohovú náplň zmiešame všetky ingrediencie a necháme chvíľu oddýchnuť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho primerané koláčiky približne rovnakej veľkosti, ktoré hneď ukladáme na vymastený plech. Mokrou lyžicou urobíme do stredu každého koláčika dierku, do ktorej dáme následne tvarohovú plnku a domáci hustý slivkový lekvár.
Mrveničku si pripravíme zmiešaním masla, múky a cukru a tú navrstvíme rovnomerne na všetky koláčiky.
Koláče necháme na plechu ešte kysnúť, a potom vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov celzia, pečieme cca 15-20 minút.
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Moravské koláčiky s domácim lekvárom