Vinári z Topoľčianok sa dnes pustili do zberu ľadového vína, ktoré patrí aj na Slovensku medzi vyhľadávaný mok. Mrazivé počasie dovolilo zberačom vyjsť do viníc a obrať úrodu, ktorá sa z vlaňajška nechala na ľadové vínko. Počasie a najmä „nenažraní“ vtáci síce spôsobili, že ho bude o čosi menej ako po iné roky, napriek tomu sa milovníci tohto vínka majú na čo tešiť.
Kvalitné hrozno aj dobrá cukornatosť
Na zber ľadového vína musí byť podľa vinárov „teplota“ vonku tri dni po sebe minimálne mínus 7°C, čo bolo splnené, a tak dnes, pri mrazoch viac ako -9°C, vyšli zberači do vinohradu pri Topoľčiankach aby pozbierali strapce hrozna určené na ľadové víno.
„Dnes sme zberali Frankovku modrú a podmienky na zber ľadového vína pri jasnej oblohe, bezvetrí a mrazoch -9,5°C boli naozaj ideálne,“ priznal hlavný agronóm Château Topoľčianky Roman Komárňanský, podľa ktorého to už-už vyzeralo na zber okolo Vianoc, lenže mrazy napokon neboli dostatočné, a tak sa rozhodli počkať na lepšie. A ti prišli práve teraz.
„Hrozno je v relatívne dobrom stave, na čo mala vplyv pomerne teplá a aj dosť daždivá zima. Napriek tomu na tie poveternostné podmienky, ktoré boli, tak napokon môžeme byť spokojní. Cukornatosť sa uvidí pri samotnom lisovaní, ale ak sa pozrieme spätne na jesenný zber, kde malo hrozno vysokú cukornatosť, takže tá pri ľadovom víne bude určite nad 30 stupňov normovaného muštomeru. Ľadové vínko by teda malo byť dobré a jeho milovníci sa majú na čo tešiť,“ skonštatoval spokojne Roman Komárňanský.
Pri zbere všetko tak, ako má byť
Spokojnosť neskrýval ani výkonný riaditeľ Château Topoľčianky Jaroslav Klein. „Hoci nás vlani potrápilo počasie, teda sucho a dažde v nepotrebnom období, s ktorými súvisela peronospóra, takže úroda čo do množstva nebola celkom ideálna, urobili sme však maximum pre to, aby sme s ňou napokon boli celkom spokojní, rovnako tak ako s kvalitou hrozna a následne aj vína. Milovníci kvalitného vína si teda opäť prídu na svoje.“
Zber ľadového vína odobrila aj Gabriela Petrová z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho Odbor vinohradníctva, vinárstva a ovocných sadov. „Zdravotný stav hrozna je vyhovujúci, rovnako tak i „teplota“ pri jeho zbere, ktorá musí byť nižšia ako -7°C, a keď bude v poriadku aj cukornatosť, všetko bude v poriadku a ľadové víno sa môže vyrábať.“
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Prišla zima, prišiel mráz – a tak sa milovníci ľadového vína môžu tešiť na skvelý mok z Topoľčianok