Azda nie je človek, ktorý by nepoznal klasické medové rezy. Je to sladký a chutný koláč, no od prípravy mnoho gazdiniek odrádza zdĺhavé vaľkanie plátov cesta. Máme pre vás recept na tento skvelý koláč – a jeho kompletná príprava vám nezaberie viac, než poldruha hodiny.
Medové cesto:
- 4 vajcia
- 120 g masla
- 120 g medu
- 120 g kryštálového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 230 g hladkej múky
Smotanová plnka:
- 400 g kyslej smotany 30%
- 300 g smotany na šľahanie
- 2 PL medu
- 1 PL práškového cukru
- 2 ČL mletej vanilky
- Citrónová kôra z 1 citróna
Skladanie:
- Voda (cca 100ml)
- 2PL medu + vlašské orechy na posypanie
Postup:
Med, cukor a maslo spolu rozpustíme v hrnci na miernom ohni. Keď sa zmes spojí, pridáme sódu bikarbónu – pozor začne sa tvoriť pena. Musíme neustále miešať, kým zmes nemá peknú jantárovú farbu – čím dlhšie sa zmes zohrieva, tým je tmavšia, treba ju stále miešať. Keď získa jantárovú farbu, odstavíme ju a necháme mierne vychladnúť.
V mise vyšľaháme vajcia (vcelku) so štipkou soli do hustej peny. Následne postupne primiešame medovú zmes a potom aj preosiatu múku. Cesto rozdelíme na dva približne rovnako veľké plechy (s rozmerom cca 25 x 30cm), ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Cesto nie je úplne tekuté, musíte ho na papier rozotrieť – pozor aby bolo približne rovnako vysoké po celej ploche. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 12 minút. Po upečení a vychladnutí oboch plátov ich zrežeme na rovnakú veľkosť a odrezky odložíme. Každý plát prerežeme ešte na polovicu. Vzniknú 4 rovnako veľké pláty.
Rozmiešame vodu s medom a polejeme ním prvý plát, následne navrstvíme krém. Ten sme pripravili vyšľahaním šľahačkovej a kyslej smotany, cukru, medu, mletej vanilky a kôry z 1 dobre umytého citróna. Opäť priložíme plát, ktorý polejeme vodou s medom, navrstvíme krémom a postup opakujeme, kým neminieme všetky pláty. Následne celý rez potrieme krémom a boky posypeme rozmrvenými zvyškami medového cesta. Posekané vlašské orechy opražíme na suchej panvici a po vychladnutí posypeme medové rezy.
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Medový rez bez vaľkania