eReport.sk
Medový rez, ktorý netreba vaľkať, foto redakcia eReport Trnava
Medový rez, ktorý netreba vaľkať, foto redakcia eReport Trnava

Medový rez bez vaľkania


Azda nie je človek, ktorý by nepoznal klasické medové rezy. Je to sladký a chutný koláč, no od prípravy mnoho gazdiniek odrádza zdĺhavé vaľkanie plátov cesta. Máme pre vás recept na tento skvelý koláč – a jeho kompletná príprava vám nezaberie viac, než poldruha hodiny

Medové cesto:

  • 4 vajcia
  • 120 g masla
  • 120 g medu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli
  • 230 g hladkej múky

Smotanová plnka:

  • 400 g kyslej smotany 30%
  • 300 g smotany na šľahanie
  • 2 PL medu
  • 1 PL práškového cukru
  • 2 ČL mletej vanilky
  • Citrónová kôra z 1 citróna

Skladanie:

  • Voda (cca 100ml)
  • 2PL medu + vlašské orechy na posypanie

Postup:

Med, cukor a maslo spolu rozpustíme v hrnci na miernom ohni. Keď sa zmes spojí, pridáme sódu bikarbónu – pozor začne sa tvoriť pena. Musíme neustále miešať, kým zmes nemá peknú jantárovú farbu – čím dlhšie sa zmes zohrieva, tým je tmavšia, treba ju stále miešať. Keď získa jantárovú farbu, odstavíme ju a necháme mierne vychladnúť.

V mise vyšľaháme vajcia (vcelku) so štipkou soli do hustej peny. Následne postupne primiešame medovú zmes a potom aj preosiatu múku. Cesto rozdelíme na dva približne rovnako veľké plechy (s rozmerom cca 25 x 30cm), ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Cesto nie je úplne tekuté, musíte ho na papier rozotrieť – pozor aby bolo približne rovnako vysoké po celej ploche. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 12 minút. Po upečení a vychladnutí oboch plátov ich zrežeme na rovnakú veľkosť a odrezky odložíme. Každý plát prerežeme ešte na polovicu. Vzniknú 4 rovnako veľké pláty. 

Rozmiešame vodu s medom a polejeme ním prvý plát, následne navrstvíme krém. Ten sme pripravili vyšľahaním šľahačkovej a kyslej smotany, cukru, medu, mletej vanilky a kôry z 1 dobre umytého citróna. Opäť priložíme plát, ktorý polejeme vodou s medom, navrstvíme krémom a postup opakujeme, kým neminieme všetky pláty. Následne celý rez potrieme krémom a boky posypeme rozmrvenými zvyškami medového cesta. Posekané vlašské orechy opražíme na suchej panvici a po vychladnutí posypeme medové rezy. 

Zdroj: eReport Trnava

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Medový rez bez vaľkania

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre