eReport.sk
Mandarínková totra, foto eReport Trnava
Mandarínková totra, foto eReport Trnava

Mandarínková torta 


Upiecť dobrú tortu na oslavu nemusí byť žiadna veda. Prinášame vám recept so zaujímavou kombináciou chutí, ktorá vašich hostí poteší a nie je veľmi náročná na prípravu. 

Korpus (priemer formy 24cm): 

  • 8 vajec
  • 240 g kryštálového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 40 g kakaa
  • 8 Polievkových lyžíc oleja

Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vymiešame v oleji a po častiach zašľaháme do snehu z bielkov. Šľaháme na maxime asi 2 minúty. Následne jemne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom. Pečieme v papierom vystlatej forme na 155 stupňov asi hodinu. Keď sa korpus upečie a je ešte teplý, preklopte ho na dosku opačne – bude rovnejší a netreba toľko rezať.

Plnka – tvarohový krém

  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej vanilky
  • 2 konzervy mandarínok (na ukladanie na korpus)

Smotanu vyšľaháme a následne pridáme všetky ingrediencie (okrem mandarínok) a poriadne vymiešame. 

Korpus po vychladnutí vyberieme z formy a rozdelíme ho na 3 rovnako vysoké pláty (odporúčam kúpiť si „pílku“ na krájanie plátov). Prvý plát polejeme šťavou z mandarínok, navrstvíme cca 1/3 krému a naukladáme mandarínky. Prikryjeme druhým plátom a postup opakujeme. Následne po prikrytí posledným plátom celú tortu natrieme zvyškom tvarohového krému a dáme stuhnúť do chladničky.

Bielkovo-maslový krém

  • 160g krupicového cukru
  • 3 bielky
  • 250g masla

Cukor a bielky zmiešame a premiestnime do vodného kúpeľa. Miešame ručne, kým zmes nemá 70 stupňov a cukor sa nerozpustí. Následne šľaháme do snehu, kým zmes nevychladne a sneh je tuhý. Potom pridáme maslo izbovej teploty a šľaháme – čím dlhšie, tým je zmes svetlejšia – ak chcete, môžete pridať ľubovoľné potravinové farbivo. Následne naplnenú tortu potrieme krémom.

Pripravíme čokoládovú ganáž. Ohrejeme 1 šľahačkovú smotanu(150ml) , kým príde po bod varu necháme v nej rozpustiť 200g čokolády a 1ČL škorice. Zmes stále miešame. Ak chcete dosiahnuť „plastický“ tvar polevy, tortu polejte až keď je ganáž takmer vychladnutá. Ak chcete „stekance“ pracujte s ganážou, kým je ešte teplá. Navrch môžete poukladať očistené nakrájané mandarínky, keksíky, bonbóny – fantázii sa medze nekladú! 

Zdroj: eReport Trnava

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Mandarínková torta 

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre