Upiecť dobrú tortu na oslavu nemusí byť žiadna veda. Prinášame vám recept so zaujímavou kombináciou chutí, ktorá vašich hostí poteší a nie je veľmi náročná na prípravu.
Korpus (priemer formy 24cm):
- 8 vajec
- 240 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 40 g kakaa
- 8 Polievkových lyžíc oleja
Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vymiešame v oleji a po častiach zašľaháme do snehu z bielkov. Šľaháme na maxime asi 2 minúty. Následne jemne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom. Pečieme v papierom vystlatej forme na 155 stupňov asi hodinu. Keď sa korpus upečie a je ešte teplý, preklopte ho na dosku opačne – bude rovnejší a netreba toľko rezať.
Plnka – tvarohový krém
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 500 g jemného tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 150 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička mletej vanilky
- 2 konzervy mandarínok (na ukladanie na korpus)
Smotanu vyšľaháme a následne pridáme všetky ingrediencie (okrem mandarínok) a poriadne vymiešame.
Korpus po vychladnutí vyberieme z formy a rozdelíme ho na 3 rovnako vysoké pláty (odporúčam kúpiť si „pílku“ na krájanie plátov). Prvý plát polejeme šťavou z mandarínok, navrstvíme cca 1/3 krému a naukladáme mandarínky. Prikryjeme druhým plátom a postup opakujeme. Následne po prikrytí posledným plátom celú tortu natrieme zvyškom tvarohového krému a dáme stuhnúť do chladničky.
Bielkovo-maslový krém
- 160g krupicového cukru
- 3 bielky
- 250g masla
Cukor a bielky zmiešame a premiestnime do vodného kúpeľa. Miešame ručne, kým zmes nemá 70 stupňov a cukor sa nerozpustí. Následne šľaháme do snehu, kým zmes nevychladne a sneh je tuhý. Potom pridáme maslo izbovej teploty a šľaháme – čím dlhšie, tým je zmes svetlejšia – ak chcete, môžete pridať ľubovoľné potravinové farbivo. Následne naplnenú tortu potrieme krémom.
Pripravíme čokoládovú ganáž. Ohrejeme 1 šľahačkovú smotanu(150ml) , kým príde po bod varu necháme v nej rozpustiť 200g čokolády a 1ČL škorice. Zmes stále miešame. Ak chcete dosiahnuť „plastický“ tvar polevy, tortu polejte až keď je ganáž takmer vychladnutá. Ak chcete „stekance“ pracujte s ganážou, kým je ešte teplá. Navrch môžete poukladať očistené nakrájané mandarínky, keksíky, bonbóny – fantázii sa medze nekladú!
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Mandarínková torta