eReport.sk
Peter Kremský
Peter Kremský (OĽANO). Foto: tasr

Kremský: Umrelo takmer 20-tisíc ľudí navyše a budú aj firmy, ktoré pandémiu neprežijú

Univerzálny odškodňovací zákon nemá zmysel. Uviedol to Peter Kremský (OĽANO), predseda hospodárskeho výboru Národnej rady (NR) SR, v online diskusii iniciatívy #stálemámechuť spájajúcej 14 kľúčových združení, iniciatív podnikateľov a dodávateľov v gastrosektore na Slovensku, v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby (MDV) SR o aktuálnom stave gastrosektora na Slovensku.

“Vymyslieť nejaký odškodňovací zákon, ktorý všetkým pomôže a ešte nezabije štát a jeho financie, by bola nadľudská úloha. Urobiť univerzálny odškodňovací zákon podľa mňa nemá zmysel, treba pomáhať adresne, tam kde to ľudia potrebujú. S DPH to je podobné, keď znížite DPH, síce všetkým plošne pomôžete, ale dnes štát už má pomerne veľký deficit. V prípade, že by sa DPH znížila, bola by to ďalšia ‘sekera’ v rozpočte. Žiaľ, tie ‘sekery’ bude raz musieť niekto zaplatiť, teda by to nebolo voči budúcim generáciám zodpovedné,” povedal Kremský.

Nie vraj je úlohou štátu pokryť každému jeho stratu

Poznamenal, že “nie je úlohou štátu pokryť každému jeho stratu a ešte aj pokryť nejaký zamýšľaný zisk alebo nahradiť, čo by bolo, keby nebola takáto situácia, keby sa nič nestalo a nebol tu žiadny nový koronavírus”. “To by sme boli veľkí idealisti, keby takéto niečo niekto chcel a myslím si, že v to ani nikto nedúfa,” povedal.

Úlohou pomoci štátu je podľa Kremského záchrana, aby čo najviac subjektov prežilo koronakrízu. “Umrelo takmer 20.000 ľudí navyše oproti priemeru a budú aj, žiaľ, nejaké firmy, ktoré pandémiu neprežijú. Gastrosektor bude sektor, kde ich neprežije pomerne veľa,” dodal predseda hospodárskeho výboru NR SR. Priznal zároveň, že gastrosektor je určite pandémiou najviac postihnutý zo sektorov.

Mika: Výška sadzby DPH je konkurenčnou nevýhodou

Podľa Václava Miku, riaditeľ agentúry Slovakia Travel, je výška sadzby DPH pre slovenských podnikateľov v porovnaní s okolitými štátmi konkurenčnou nevýhodou. “V celom našom regióne máme najvyššiu DPH na gastronómiu. A pritom až 50 % našich regiónov je prihraničných, kde subjekty reálne čelia tomu, že máme takúto konkurenčnú nevýhodu,” povedal Mika.

Bývalí zamestnanci vidia riziká, vrátiť sa neplánujú

“Odsudzovať riešenie DPH v gastre len preto, že bude zásahom do štátneho rozpočtu, nie je to, čo by sme všetci chceli počuť,” myslí si Jozef Olejár, prevádzkovateľ Špilka beer & restaurant. Štát by mal podľa neho pri riešení pomoci pre gastro, aj formou dočasného zníženia DPH, reagovať v zmysle ‘kto rýchlo dáva, dvakrát dáva’, najmä pre nastupujúcu letnú sezónu. Upozornil, že viac ako 25 % bývalých zamestnancov v gastrosektore ho považuje za rizikový segment hospodárstva a neplánuje sa už po koronakríze doň vrátiť, čo zvýši aj cenu práce v sektore.

Tomáš Ondrčka, poradca pre oblasť cestovného ruchu MDV SR, nevie o tom, že by sa vláda pripravovala na tretiu vlnu pandémie. “Aktuálne nemám informácie, že by sa konali prípravy, pretože druhá vlna pandémie ledva odznela. Je to ‘hudba budúcnosti’, možno nasledujúcich týždňov zistiť od ministerstva zdravotníctva, čo oni pripravujú. Je to v procese,” doplnil Ondrčka.

Zdroj: tasr

Zdielať / poslať / tlačiť
Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Čítajte viac…

Politika

Správy

Šport