Jedlo nad zlato? Značná časť Slovákov priznáva, že je pre stále rastúce ceny znižuje svoje nároky na kvalitu jedla. Až 42 % opýtaných uvádza, že na strave a potravinách šetrí aj na úkor kvality. Ukázal to septembrový prieskum Food barometer pre spoločnosť Edenred. Zúčastnilo sa na ňom 2229 respondentov.
O niečo viac ako polovica (53 %) opýtaných, naopak, deklaruje, že vplyvom inflácie šetrí radšej v iných oblastiach. Tak, aby sa to kvality stravy nedotklo. Pre zvyšných päť percent respondentov nie je kvalita jedla rozhodujúca.
Mohlo by vás tiež zaujímať:
Výdavky na jedlo tvoria až tretinu rozpočtu
„Dlhšie trvajúce obmedzovanie sa v strave v dôsledku zvyšujúcich sa cien potravín a jedál sa môže negatívne prejaviť na zdravotnom stave obyvateľov. Pretože vyvážená a plnohodnotná strava je kľúčom k zdraviu pre ľudí. Bez rozdielu veku,“ upozornila na riziko Lívia Bachratá zo spoločnosti Edenred.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že pre najväčšiu skupinu opýtaných (31,1 %) tvoria výdavky na jedlo 20 až 30 % mesačného rozpočtu. Pri štvrtine (23,7 %) respondentov zhltne strava 30 až 40 % a každému piatemu účastníkovi prieskumu dokonca viac ako 40 % mesačného balíka.
Väčšina ide na obed podľa ceny
To, aká je cena jedla dôležitá, potvrdila aj otázka, podľa akých kritérií si Slováci vyberajú gastroprevádzku v čase obeda. Najväčšia skupina (71,4 %) si reštauráciu hľadá podľa ceny. 66 % opýtaných podľa kvality jedla. Pre ďalších 66 % je dôležité, aby podnik akceptoval stravné lístky či karty a hodnotu za peniaze sleduje pri výbere prevádzky 64 % respondentov. Dostupnosť a lokalita podniku zaujíma 55 % opýtaných. Účastníci prieskumu mohli označiť viacero kritérií.
Ak Slovákom momentálna finančná situácia nedovoľuje dopriať si kvalitný obed v niektorej z gastroprevádzok, najčastejšou prvou náhradou pre nich je pripraviť si obed doma (70,8 %). Takmer 11,5 % respondentov v takejto situácii uprednostní suchú stravu. Ďalších 6,5 % hovorí, že to vyrieši suchým obedom z pumpy, ako napríklad bageta či šalát.
Zdroj: tasr
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Jedlo nad zlato? Chudobnieme! Takmer polovica ľudí pre infláciu šetrí na kvalite stravy