eReport.sk
Foto: pixabay

Gaštany – zdravá, chutná a krásne voňavá pochúťka. Viete ako ich upiecť?

Ak ste už pečené gaštany ochutnali, určite sa vám zbiehajú slinky, len čo o nich počujete. Ak ste ešte nemali príležitosť ich ochutnať, teraz je ten správny čas sa rozbehnúť ku stánku, alebo si ich jednoducho pripravte sami doma. Poradíme vám ako.

Jedlé gaštany majú pre ľudský organizmus obrovský prínos. Čistia pečeň od jedovatých splodín a pôsobia proti hnačkám, psychickým poruchám a stavom úzkosti. V ľudovom liečiteľstve a farmakologickom priemysle sa využívajú listy ako prostriedok proti kašľu. Pre svoj nízky obsah cukru sú vhodné aj pre diabetikov. Obsahujú viac uhľovodíkov ako väčšina orechov a preto sú výborným energetickým a regeneračným zdrojom. Okrem toho sú zastúpené aj minerálne látky ako draslík, fosfor, síra, horčík, vápnik, sodík, železo, mangán, meď a zinok a ďalšie prvky.

Pečené gaštany sú zdravou pochúťkou. Foto: pixabay

Jedlé gaštany sa upravujú rôznymi spôsobmi. Asi najznámejši je pečenie. Najlepší spôsob uchovania gaštanov je ich zamrazenie v mikroténových vreckách. Po rozmrazení si zachovajú svoju typickú chuť.

V obchodoch sa dajú kúpiť rôzne gaštanové produkty. Kandizované, vákuovo balené, gaštanová múka či vločky, gaštany v alkohole a mnoho ďalších spôsobov. Vo francúzsku a v Taliansku sa z gaštanov vyrába alkohol, vo Švajčiarsku a na Korzike sa vyrába gaštanové pivo. V Amerike si napríklad nevedia ani predstaviť moriaka bez gaštanovej nádievky.

Ako sme už spomenuli, u nás najznámejší spôsob pripravovania je ich pečenie. Vôňa, ktorá sa pri tomto procese uvoľňuje je charakteristická a nezabudnuteľná. Kto ju raz ucítil, už na ňu nikdy nezabudne a ak ju aj po rokoch zacíti, vždy si ju spojí s pečenými gaštanmi.

Pred pečením je potrebné gaštany narezať, najlepšie do písmena X. Foto: pixabay

Postup pri pečení gaštanov:

Najjednoduchším spôsobom je, keď gaštany vložíme na niekoľko hodín do vody a necháme ich nasiaknuť, aby sa počas pečenia nevysušili. Vyberieme ich z vody, osušíme a z jednej strany špičkou noža narežeme šupku, najlepšie do písmena X. Vedy sa ľahšie lúpu.

Rozložíme ich na plech a pečieme 20 minút pri teplote 180 – 210°C, kým sa šupka otvorí – stačí aj málo – a gaštany sú na povrchu krehké a vo vnútri mäkké. Vyskúšame to vidličkou, alebo jednoducho jeden gaštan z várky vyberieme a vyskúšame.

Hotové, ešte horúce gaštany pokropíme vodou, zabalíme do utierky a necháme ich takto asi 5 minút. Potom ich vložíme do misy, zakryjeme tanierom, aby príliš rýchlo nevychladli a už sa len do nich s chuťou pustíme.

Nikdy nezabudnite gaštany pred pečením narezať, aby vám v rúre pri pečení nevybuchovali.

Foto: pixaby

Zdielať / poslať / tlačiť
Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Politika

Správy

Celebrity