Sója, kedysi propagovaná ako zázračná alternatíva k mäsu, sa teda ocitla pod drobnohľadom odborníkov. Aj keď je bohatým zdrojom bielkovín a patrí k stáliciam vegetariánskej kuchyne, jej vedľajšie účinky nemožno ignorovať.
Francúzsky úrad pre bezpečnosť potravín (Anses) vydal odporúčanie, ktoré má zásadne zmeniť stravovanie vo verejných zariadeniach. Sójové výrobky by mali byť postupne vylúčené z jedálnych lístkov. Dôvodom sú rastúce obavy z ich vplyvu na hormonálne zdravie.
Znepokojujúce účinky sóje
Kľúčovým problémom sóje sú izoflavóny – rastlinné látky, ktoré v ľudskom tele napodobňujú estrogén. Táto schopnosť môže narušiť hormonálnu rovnováhu, a to najmä pri dlhodobom a nadmernom príjme sójových produktov.
Podľa správy Anses môžu vysoké dávky izoflavónov negatívne ovplyvniť reprodukčný systém. U žien sa ich nadmerná konzumácia spája s predĺžením menštruačného cyklu a hormonálnou nerovnováhou. U mužov môže viesť k zníženiu hladiny testosterónu, čo má priamy dopad na plodnosť.
Najzraniteľnejšou skupinou sú však deti. Vyvíjajúci sa hormonálny systém je na pôsobenie izoflavónov mimoriadne citlivý, čo môže viesť k trvalým zmenám. Preto sa nové odporúčanie Anses zameriava najmä na ochranu detí a dospievajúcej mládeže.
Mohlo by vás zaujímať
Zmena pre verejné stravovanie
Opatrenie sa dotkne širokého spektra verejných stravovacích zariadení, vrátane jaslí a materských škôl, základných a stredných škôl, univerzít, nemocníc a zdravotníckych zariadení, domovov dôchodcov, rekreačných a prázdninových centier či väzenských zariadení.
Anses zdôrazňuje, že cieľom opatrenia je ochrana zdravia všetkých vekových kategórií. Rozhodnutie prišlo po rokoch výskumu, ktorý jednoznačne poukázal na riziká nadmerného príjmu izoflavónov.
Miera je dôležitá
Hoci sa zákaz zameriava na verejné stravovanie, odborníci upozorňujú, že príležitostná konzumácia sójových výrobkov u zdravých dospelých nepredstavuje zásadné riziko. „Dôležitý je celkový a dlhodobý príjem izoflavónov,“ zdôrazňuje Anses.
Sója, kedysi propagovaná ako zázračná alternatíva k mäsu, sa teda ocitla pod drobnohľadom odborníkov. Aj keď je bohatým zdrojom bielkovín a patrí k stáliciam vegetariánskej kuchyne, jej vedľajšie účinky nemožno ignorovať.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Francúzsko zakazuje sóju v školách či nemocniciach, ničí plodnosť a ohrozuje zdravie detí