eReport.sk
Foto: profimedia

Dlhoročný partner Kamily Magálovej prezradil, aké obraty robí vo svojej reštaurácii!

S herečkou Kamilou Magálovou (70) varil desať rokov pred kamerami v kulinárskej šou Tajomstvo mojej kuchyne. Šéfkuchár Pavel Pospíšil (77), ako prvý Čech ovenčený michelinskou hviezdou, sa venuje svojej reštaurácii, ktorú má v Nemecku. Pre eReport opísal čo pre neho znamená korona kríza, ako sa odrazila na jeho príjmoch, koľko prerobil a do kedy to ešte bude môcť ťahať.

Návštevníkov hostí vo vychýrenej reštaurácii v meste Baden-Baden, blízko francúzskych hraníc. V mladosti začínal skromne. Robil pomocníka, sluhu u známeho producenta, až sa postupom času dostal k svojmu snu, variť vo vlastnom kráľovstve. Kuchárčeniu sa venuje už päťdesiat rokov. Všetko išlo ako po masle až do korona krízy. Ako celý svet, tak aj on ťažko nesie zlú situáciu v gastronómii. Obáva sa, že bude musieť svoju milovanú reštauráciu zavrieť.

Mínus šesťdesiat tisíc mesačne

Aktuálna situácia v Nemecku je rovnako katastrofálna: „Máme zatvorené tak ako u vás, ale predávame cez okienko, na výdaj aby sme sa udržali nad vodou. Je to v tých plastových obaloch. Nie je to nazdobené, ako na tanieroch, ale už sme si zvykli,” hovorí smutne. Odborník je na jednej strane rád, že nestojí niekde podaromnici a má akú takú prácu. Avšak zárobky sú katastorfálne: „Fungujeme od štvrtka do nedele. Cez víkend to celkom ide. Ale boli sme zvyknutí na obrat 70-tisíc eur za mesiac. Teraz robím 10-tisíc eur. Takto to vyzerá zle. Dnes som čítal, že v Nemecku zavrú štyridsať tisíc reštaurácii. To je katastrofa,” krúti hlavou vychýrený šéfkuchár a netají svoje finančné pomery.

Jeho kuchári síce od štátu dostávajú sedemdesiat percent zo mzdy, ale aj tak im musí pridať. Bojí sa aby mu nezdupkali: „Kuchárov mám troch. Sú na “kurzarbeit” (skrátený pracovný čas), ale musím im k podpore priplatiť. Ináč by odišli do Česka a ja by som tu ostal sám, keď to skončí,” opísal svoje starosti pre eReport Pavel Pospíšil. Nemecko však zaviedlo jednu veľkú výhodu. Tá ho doteraz držala nad vodou, aby brány svojho pohostinstva nemusel zavrieť: „Naozaj sa zarábať nedá. Ale štát nám umožnil, že neplatíme 19 percent daň. Zatiaľ platíme päť. Síce mám kuchárov odhlásených, ale aj napriek tomu, musím platiť daň z obratu, nájom, poistky… To všetko ostáva ďalej.”

Iný kraj, iný mrav

Každým mesiacom sa situácia zhoršuje. Jeho prognóza ako dlho udrží podnik je zlá. Jedine ak mu spraví nájomca ústupky: „Počítam do konca mája. Ak sa to neotvorí budem musieť prehovoriť s majiteľom domu, že mu nebudem môcť platiť nájom. Tu je ale rozdiel. S majiteľom sa dá rozprávať, čo je v Česku komplikovanejšie. Je to priateľskejšie by som to povedal.” Šéfkuchár už absolvoval prvú vakcínu a chystá sa oddýchnuť si na Mallorce. Na španielskych ostrovoch výrazne klesli čísla nakazených a pre Nemeckých občanov sa stala ľahko dostupným miestom.

Zdroj: profimedia, rtvs

Zdielať / poslať / tlačiť
Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Čítajte viac…

Politika

Správy

Celebrity

Šport