eReport.sk
Foto: tasr

Ďalšia „gastrorevolúcia“ na spadnutie? Prevádzkari, kuchári či pestovatelia spájajú sily

Od dnes, piatka 11. decembra, platí, že prevádzky musia zavrieť aj svoje terasy. Kávu či jedlo si tak zákazník môže zobrať iba so sebou. Celý segment, ktorý v sebe zahŕňa nielen samotné reštaurácie či kaviarne, krváca ešte viac. V čase opatrení, ktoré sú pre mnohých podnikateľov v gastropriemysle doslova likvidačné vzniká nová iniciatíva 10 pre gastro.

„Sme majitelia. Sme prevádzkari. Sme kuchári. Sme čašníci. Sme pestovatelia. Sme pražiari kávy. Sme dodávatelia. Sme tiež zákazníci,“ píše sa na stránke iniciatívy, ktorú môžu podporiť tak zainteresované osoby zo segmentu, ako aj zákazníci prostredníctvom petície. „Prežívame teraz nesmierne náročné obdobie a bojujeme o svoju existenciu. Aj pri postupnom uvoľňovaní opatrení sa ani do blízkej budúcnosti nedá, pre špecifickosť odvetvia a opatrnosť našich zákazníkov pri aktuálne platných hygienických opatreniach rátať s výraznejších ozdravením sektora a návratu k obratom podobným z predkrízového obdobia,“ píše sa v petícii, ktorá je adresovaná premiérovi, vláde, úradu verejného zdravotníctva či krízovému štábu.  „Väčšina prevádzok je stále stratová, prípadne sa ešte pri aktuálnej situácii rozhodla prevádzky pre potenciálnu nerentabilitu nechať zatvorené a šetriť náklady. Potrebujeme od Vás pomocnú ruku rýchlo, efektívne a cielene,“ zdôrazňujú iniciátori výzvy. Tiež upozorňujú na to, že gastrosegment ročne vygeneruje 1,4 mld. Eur v HDP a 12-tisíc prevádzok na Slovensku zamestnáva asi 50-tisíc ľudí. Nútené zatvorenie zvažuje až 60 % prevádzok.

Čo zástupcovia gastrobiznisu navrhujú:

  • Zníženie DPH na 5 – 10 %.
  • Daňové a odvodové úľavy.
  • Pomoc zo stabilizačných fondov EÚ.
  • Umožnenie gastroprevádzkam čerpať úvery v komerčných  bankách s garanciou od štátu alebo SZRB.
  • Odloženie platieb za odvody, DPH a energie.


KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Ďalšia „gastrorevolúcia“ na spadnutie? Prevádzkari, kuchári či pestovatelia spájajú sily

KOMENTOVALI STE: