Zvyšovanie cien za pečivo bolo už len otázkou času. Vláda totiž nereagovala na naše upozornenia a apel pekárov. Na vrchole pandémie žiadali, aby sa dostali do systému pandemickej pomoci. Ostali nevypočutí a všetky náklady na opatrenia museli znášať sami, pripomenul podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč.
„Do toho prichádza zvyšovanie cien pšenice, energií a výsledok je jasný. Chlieb náš každodenný bude drahší. A s ním aj rožky a ďalšie pečivo,“ zhrnul Takáč, ktorý je aj členom Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Podľa neho pekári išli s cenou za pečivo na hranu už pred pandémiou, keď ich k tomu nútili obchodné reťazce.
Takáč ešte uviedol, že Pekárov trápi aj fakt, že Slovensko takmer polovicu spotrebovaného pečiva dováža. „Až 40% pečiva, ktoré si spotrebitelia kupujú, sú dopekané mrazené výrobky zo zahraničia. Slovensko by pritom mohlo byť pekárensky sebestačné,“ spresnil po návšteve pekárne na strednom Slovensku a dodal: „Ľudia sa potom čudujú, že pečivo im doma rýchlo plesnivie, je tvrdé, nehovoriac o dopadoch na cenu a podpore domácej výroby,“ uzavrel Richard Takáč.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Čudujete sa, že vám pečivo doma rýchlo plesnivie a tvrdne? Smer ponúkol vysvetlenie!