eReport.sk
Ilustračné foto: shutterstock

Polícia upozorňuje na nový druh softvérovej kriminality


Okresná polícia Bratislava II eviduje za krátky čas štyri prípady nového modelu podvodného konania páchaného v rámci softvérovej kriminality. TASR na to upozornila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Martiniaková.

„Na mobilný telefón sa vám ozve neznámy hlas osoby, ktorá s vami komunikuje po anglicky, pričom tvrdí, že je zamestnankyňa IT spoločnosti. Následne vás oboznámi so skutočnosťou, že zabezpečenie systému vášho notebooku bolo prekonané hekerom,“ spresnila s tým, že osoba ponúkne pomoc v podobe diagnostiky notebooku. Potrebné je zakúpenie licencie v deklarovanej sume päť eur a poskytnutie vzdialeného prístupu do notebooku.

„Ďalším krokom je on-line vyplnenie uvedenej licencie, kde uvádzate osobné údaje vrátane uvedenia trvalého bydliska, e-mailovej adresy, čísla bankovej karty a fotografie občianskeho preukazu na overenie,“ uviedla polícia. Ďalej podotkla, že spravidla z bankového účtu obete odíde oveľa vyššia suma ako avizovaných päť eur.

„V týchto prípadoch bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávnenej výroby a používania platobného prostriedku, elektronických peňazí alebo inej platobnej karty,“ dodali policajti. V prípade preukázania viny hrozí páchateľom za uvedené konanie trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Zdroj: tasr, foto: shutterstock

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Polícia upozorňuje na nový druh softvérovej kriminality

KOMENTOVALI STE:

Aktuálne