eReport.sk
Foto: archív AŠ

3 otázky pre predajcu špičkovej kávy Juan Valdez na Slovensku

Vedeli ste, že kvalitná káva prispieva k znižovaniu rizík rakoviny, zlepšuje funkciu pečene, vplýva na naše duševné zdravie a v správnom množstve dokonca znižuje aj riziko kardiovaskulárnych ochorení? No nie je káva ako káva. Nielen o vplyve kávy na naše zdravie, ale tiež o tom, ako sa pije káva v Amerike prezradila Alexandra Šándorčinová, slovenský predajca špičkovej kolumbijskej kávy JUAN VALDEZ na Slovensku.

Prečo práve káva Juan Valdez?

V prvom rade pre jej vysokú kvalitu. Káva označovaná ako Prémiová odrodová káva sa pestuje iba na menších kávových plantážach, ktoré sa orientujú výlučne na to, aby sa dosiahla čo najvyššia kvalita kávy.
Naša káva JUAN VALDEZ sa pestuje na výživnej vulkanickej pôde pri výborných klimatických podmienkach v rôznych malých regiónoch Kolumbie a väčšina je označovaná ako organická.

Takáto káva musí spĺňať niekoľko podmienok:

  • Je pestovaná na farme, ktorá minimálne 3 roky nepoužíva pesticídy a iné chemické látky.
  • Pestuje sa izolovane od ostatných tradičných druhov.
  • Farmár musí mať plán na rotáciu zberu tak, aby sa neporušovala kvalita pôdy eróziou a odčerpávaním minerálnych látok. So škodcami si musí poradiť bez chémie.
  • Káva s označením organic musí mať rodný list a svoju certifikáciu.

Ak sa káva pestuje organicky, znamená to, že do pojmu organická káva patria aj ostatné činnosti, ktoré k pestovaniu kávy patria: recyklácia, kompostovanie, udržovanie kvality pôdy, ochrana životného prostredia, či kvalita vody. Niektoré odrody kávy JUAN VALDEZ sú pestované v tieni stromov („shade grown“). Takéto pestovanie je šetrnejšie k vegetácii (netreba odlesňovať pôdu) a aj ku zvieratám (predovšetkým vtákom a iným živočíchom, žijúcim v korunách stromov).

Tak sa dopestuje chuťovo vynikajúca organická káva s plnou chuťou a životné prostredie zostáva nenarušené a s čistou podzemnou vodou.
Miestni malí farmári, ktorí pestujú kávu organickým spôsobom, sú menej „vykorisťovaní“, než tí, ktorí kávu pestujú na veľkých kávových plantážach.

Táto kvalita sa nevytráca ani v našich rozpustných kávach, keďže proces ich výroby pozostáva z dehydratácie kávového extraktu mrazom (lyofilizácia). Vďaka vysokej teplote, pri ktorej tento proces prebieha, sa voda z kávových zŕn automaticky vyparí a zrná akoby zamrznú. Tým pádom si káva zachováva oveľa vyšší podiel kofeínu a aromatických látok, ako je to pri bežných rozpustných kávach. Navyše ich máme aj s rôznymi príchuťami – napr. vanilkovo-škoricová, či čokoládová.

Ako ste sa dostali k predaju tejto kávy?

Paradoxne kávu som ochutnala prvýkrát v Amerike a nie v Kolumbii, ako by sa dalo očakávať. Keď som tam študovala, mala som na škole priateľov z Kolumbie. Ich rodina bola jednou z takých pestovateľov kávy. Pozvali ma na svadbu a tam som naozaj videla a zažila tú pravú atmosféru všetkého okolo kávy – dá sa povedať od zrnka až po pitie.

Všetky kávy JUAN VALDEZ sú výnimočné nielen chuťou, vôňou, spôsobom pestovania, ale i vplyvom na naše zdravie.
Kvalitná káva prospieva zdraviu, prispieva k znižovaniu rizík niektorých chorôb. Pitie kávy napríklad znižuje riziko rakoviny rôznych druhov, zlepšuje funkciu pečene a v správnom množstve dokonca aj riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Káva pozitívne vplýva na psychické zdravie. Pitím kávy sa v tele uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia. Káva nás robí teda skutočne šťastnými.

Priaznivý vplyv kávy na náladu a celkový psychický stav je všeobecne známy. Je dokázané, že konzumácia kávy dokáže zvyšovať výkon a zlepšovať náladu, udržiavať bdelosť, sústredenosť a zlepšuje pamäťové schopnosti, koncentráciu, či výkonnosť. Pravidelná konzumácia kávy podporuje nielen krátkodobú, ale aj dlhodobú pamäť.

Káva je najkonzumovanejším nápojom na svete. Má aj veľký spoločenský význam. Nad šálkou dobrej kvalitnej kávy sa rozprávame, riešime problémy, zabávame sa i klebetíme…

Ako podľa vás chutí káva najlepšie? Ako si ju najlepšie pripraviť?

Rozpustnú kávu Juan Valdez pijem vždy v práci, keďže ju stačí zaliať horúcou vodou. Navyše tie s príchuťami krásne voňajú, takže ma hneď prejde chuť na niečo sladké.
Zrnkovú kávu Juan Valdez zvyknem piť ráno, aby som sa prebrala, ale tak to asi robí každý. Je hustá, voňavá s neopakovateľnou chuťou po ovocí, orieškoch, či čokoláde a má jemnú chuť.

Káva Juan Valdez sa dá pripraviť mnohými spôsobmi a vždy je vynikajúca. Ja ju mám najradšej pripravenú v ručnom pákovom kávovare. Vždy však musí byť správne zomletá.
Čo sa týka prípravy kávy, určite mi dáte za pravdu, že je veľký rozdiel medzi kávou z kávovaru a kávou zaliatou vodou z rýchlovarnej kanvice. Ak si chcete vychutnať kávu a jej arómu určite zainvestujte do kvalitného kávovaru.

Pri kúpe kávy si dajte pozor, aby ste kúpili len kvalitnú zrnkovú kávu, ktorá má certifikát o pôvode. Kupujte organické kávy, ktoré sú zdravšie pretože obsahujú menej pesticídov a fungicídov.

Táto značka je obľúbená v Amerike. Je rozdiel medzi kávičkármi na Slovensku a v USA?

U nás prevláda mylná predstava, ze v Amerike, zahltenej fastfoodmi, sa pije káva najmä v behu a navyše z papierových pohárov. Ale boli to práve Američania, ktorí v päťdesiatych rokoch minulého storočia objavili chuť kolumbijskej kávy a dali jej meno fiktívnej osoby JUAN VALDEZ. Bežné meno, ktoré dnes nosia možno tisíce Latinoameričanov, a ktoré sa paradoxne ani často nevyskytuje v tých oblastiach Kolumbie, kde sa káva pestuje. Vytvorili z nej svetovú značku oceňovanú certifikátmi medzinárodne uznávaných inštitúcií.

A aj Američania si vedia vychutnať dobrú kávu. Pijú ju najmä v dobrých reštauráciách, pri dobrom obede alebo večeri. Tam je káva JUAN VALDEZ veľmi obľúbená, je to jedna z najvyšších značiek kvality.

Kávičkári v USA obľubujú kávu z odrôd, pochádzajúcich najmä z Kolumbie, Brazílie, Guatemaly, či Mexika. Je síce pravda, že Američania nie sú veľmi nároční na kvalitu. Ale labužnícka káva je tu však doslova „in“, čo sa však nemôžeme čudovať, keďže miestna kultúra je výrazne postavená aj na spoločenskom rebríčku a extravagancii.

Treba však poznamenať, že v USA rapídne rastú ceny najkvalitnejšej kávy. Práve pri káve neplatí, že ideálna je stredná trieda. Ak si chcete naozaj vychutnať kvalitnú kávu, musíte do nej zainvestovať. Netreba si pod tým hneď predstaviť horibilné investície, keď si predstavíte, že cena na jednu porciu kávy je drahšia len o pár centov. Vyskúšajte si doma urobiť lacnejšiu kávu, a kávu vyššej kvality, naozaj to za tu cenu stojí. A rozdiel spoznáte.

Riadim sa zásadou, že najlepšie je dopriať si menšiu šálku najkvalitnejšej kávy, než viackrát za deň lacnejšiu kávu. Menšie množstvo koncentrovanejšej najkvalitnejšej kávy je aj zdraviu prospešné.

Najlepšia káva je taká, ktorá vám chutí. A takou kávou JUAN VALDEZ určite je.

Zdroj: PR


KOMENTÁRE ČLÁNKU :

3 otázky pre predajcu špičkovej kávy Juan Valdez na Slovensku

Najnovšie